Reguli simple de alimentație pentru a ne păstra tinerețea pielii

Mese sănătoase pentru a rămâne tinere? Sigur ai mai auzit asta până acum.

Procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit, dar poate fi întârziat prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare.

Suntem ceea ce mâncăm

Mâncarea este unul din factorii care stau la baza sănătății și aspectului tău.

O persoană cu deficiențe de grăsimi nesaturate, spre exemplu, poate avea pielea uscată și descuamată, arătând mult mai în vârstă decât este de fapt.

Ceea ce mănânci este esențial nu doar pentru starea ta de sănătate, dar se va reflecta și la suprafață, prin pielea ta. Cu cât sunt mai sănătoase alimentele pe care le consumi, cu atât vei arăta mai bine.

Ce ar trebui să includă mesele tale?

Pește, nuci, avocado și seminţe de in

Aceste alimente sunt printre cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali.

Acizii graşi esenţiali, în special acizii grași Omega-3, sunt nutrienți importanți pentru organism. Pe lângă menținerea sănătății sistemului cardiovascular, o dietă bogată în acizi grași Omega-3 ajută și la menținerea sănătății și frumuseții pielii.

Somonul, pe lângă o concentrație importantă de acizi grași esențiali nesaturați mai are o componentă suplimentară care îți poate păstra aspectul tânăr al pielii. Acesta conține astaxantina. Este cel mai puternic antioxidant natural și unul din cele mai eficiente în regenerarea și protejearea pielii.

Alte surse de acizi grași Omega-3 mai sunt și tonul, macroul, codul și sardinele.

Nucile și uleiul de nucă sunt printre cele mai bogate surse de Omega-3 și Omega-6. Consumul lor ajuta la hidratarea și menținerea elasticității pielii. Creşte, de asemenea, producţia de colagen, lucru benefic pentru menţinerea unui ten sănătos și frumos.

Avocado este o altă sursă bogată de grăsimi nesaturate care ne poate ajuta să obținem o piele frumoasă. Avocado hidratează pielea și creste producția de colagen, fiind foarte eficient în tratamentul ridurilor și a acneei.

Semințele de in au beneficii uimitoare pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de acid alfa lipoic, un antioxidant puternic care ne protejează pielea de radiațiile solare și poate reduce daunele expunerii la soare.

În studii controlate, femeile care au consumat semințe de in sau ulei de semințe de in timp de 12 săptămâni au arătat o hidratare îmbunătățită și o piele mai netedă.

Deficiența de acizii graşi esenţiali este vizibilă printr-o piele uscată, lipsită de strălucire și chiar apariția acneei.

Fructe și legume

Antioxidanții din fructe și legume combat radicalii liberi, efectele secundare ale proceselor de zi cu zi ale organismului care afectează ADN-ul, celulele și țesuturile.

Antioxidanții și alte substanțe fitochimice cu rol antioxidant scad astfel șansele de deteriorare a celulelor corpului tău.

Și pentru că îți protejezi celulele de deteriorarea prematură, te protejezi și împotriva îmbătrânirii premature.

Legumele (ardei gras, ardei iute, conopidă, varză de bruxelles) și citricele (lămâia, grapefruit, portocală) au un conținut ridicat de vitamina C, un antioxidant natural.

Această vitamină minune servește ca ingredient primar al colagenului, o proteină asemănătoare cleiului care leagă celulele împreună pentru a forma țesuturi. Colagenul se regăsește din abundență în organismul nostru, inclusiv la nivelul pielii. Producția de colagen este așadar vitală pentru menţinerea umidităţii, elasticităţii şi flexibilităţii pielii.

Prin urmare, cu cât mancăm mai multe citrice, cu atât stimulăm mai mult producerea de colagen şi în consecință menţinerea elasticitătii și tinereții pielii noastre.

Multe legume sunt, de asemenea, bogate în carotenoizi precum beta-carotenul. Acesta este un excelent antioxidant care protejează împotriva radiațiilor solare și a radicalilor liberi, factori care pot duce la îmbătrânirea pielii.

Unele dintre cele mai bune surse de beta-caroten sunt morcovii, dovleacul și cartofii dulci.

Morcovii sunt bogați în vitamina A, care ajută la refacerea și regenerarea colagenului deteriorat, esențial pentru elasticitatea și regenerarea celulelor pielii.

Spanacul conține fitonutrienți care oferă protecţie pielii împotriva razelor soarelui. De asemenea, are beta-caroten și luteină, doi nutrienți care conform studiilor efectuate îmbunătățesc elasticitatea pielii.

Rodiile ajută la protejarea pielii de deteriorarea soarelui. Mai mult, cercetătorii sugerează că diferite părți ale rodiei pot ajuta la repararea pielii deteriorate și la creșterea producției de colagen.

Ananasul este bogat în mangan, un mineral care este necesar pentru a activa o enzimă numită prolidază. Prolidaza participă la formarea aminoacidului prolină care stă la baza sintezei colagenului, esențial pentru rezistența și elasticitatea pielii.

Roșiile și pepenele verde au un nivel ridicat de licopen, care protejează pielea de daunele solare și poate ajuta la reducerea ridurilor. Într-un studiu, femeile care au consumat un amestec de alimente bogate în licopen au avut o scădere măsurabilă a adâncimii ridurilor după 15 săptămâni. Gătirea roșiilor cu grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, crește semnificativ absorbția licopenului în organism.

Semințele de floarea soarelui, fasolea, ciupercile, ceapa și cerealele (germeni de grâu, orz, orez brun, ovăz) sunt alimente bogate in seleniu, mineral care joacă un rol esențial în sănătatea pielii, prin reducerea deteriorarii oxidative a celulelor pielii.

Condimente

Condimentele fac mai mult decât să adauge aromă meselor tale. Ele conțin diferiți compuși ai plantelor care pot avea și efecte benefice asupra sănătății.

Cercetarile sugerează că unele condimente pot chiar ajuta pielea ta să pară mai tânără.

Scorțișoara s-a dovedit că crește producția de colagen, ceea ce poate duce la creșterea fermității și elasticității pielii.

Capsaicina, care se găsește în ardeiul iute, poate reduce unele dintre schimbările care apar în celulele pielii odată cu înaintarea în vârstă.

Ghimbirul conține gingerol, un compus cu efecte antiinflamatorii care poate ajuta la prevenirea petelor pigmentare care apar în urma expunerii la soare.

Curcuminul, principala substanță activă care se găsește in turmeric, are efecte antiinflamatoare, protejând pielea împotriva îmbătrânirii premature.

Și între mese, ce trebuie făcut?

Bea apă!

Nimeni nu poate contesta rolul pe care îl are o hidratare bună pentru o piele mai sănătoasă. Și nu numai.

Corpul uman este alcătuit în proportie de 70% din apă. Pielea, fiind cel mai mare organ, are în compoziția ei o cantitate însemnată de apă în ea. Dar organismul consumă și elimină multă apă într-o zi, iar din această cauză, pielea ta are nevoie de hidratare regulată. Cele mai puternice creme hidratante nu sunt suficiente pentru a lua rolul elementului vital din corpul tău.

Hidratarea insuficientă face ca pielea să arate uscată, aspră, palidă și mai îmbătrânită decât este de fapt.

Consumarea unei cantități mari de apă este imperativ pentru cineva care dorește să încetinească semnele îmbătrânirii, cum ar fi pielea uscată. 8 pahare de apă – de 250 ml – în fiecare zi ar trebui să fie suficiente.

Evită consumul excesiv de cafea și alcool!

În ciuda conținutului său de antioxidanți, o cantitate prea mare de cafea poate exacerba gradul de deshidratare a pielii. Tenul tău va arăta ca hârtia creponată, va avea o elasticitate foarte mică, iar micuțele riduri din jurul ochilor se vor vedea mult mai bine.

Sfat: Bea un pahar rece de apă după o ceașcă de cafea!

Înlocuiește cafeaua cu ceaiul verde care este bogat în antioxidanți, în special polifenoli. Polifenolii pot ajuta la protejarea colagenului, acest lucru putând reduce și chiar inversa parțial unele semne de îmbătrânire.

Consumul de alcool determină pierderea elasticitații și a umidității pielii datorită efectelor sale deshidratante. La rândul său, acest lucru va provoca inevitabil apariția ridurilor.

Aportul de alcool consumat poate cauza si un deficit de vitamina A, iar lipsa acesteia din organism va face pielea să arate palidă si mai puțin luminoasă.

Iar când ai poftă de ceva dulce, ciocolata neagră îți poate satisface pofta, fiind o alternativă benefică si pentru pielea ta. Conţinutul ridicat de flavonoizi din ciocolata neagră îmbunătăţeste circulaţia sângelui la nivelul pielii si, de asemenea, protejează pielea de efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete.

Pentru a profita de beneficiile sale alege o ciocolată cu un conținut de cel puțin 70% cacao.

Schimbări mici, diferențe mari

Cea mai simplă schimbare pe care o poți face este să incluzi mai multe fructe, legume, pește și cereale integrale în meniul tău zilnic.

Redu consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și colesterol (carnea roșie și lactatele precum laptele, smântâna, brânza și untul), sare și zahăr.

Evită consumul excesiv de cafea și alcool. Bea mai multă apă.

Rezultatul va fi un corp mai sănătos și un aspect mai tânăr.

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă